Macam mana nak buat cucur yang RANGUP?
Wanick telah meneliti banyak page dalam google dan telah memperaktikkkan dan inilah hasilnya.
Memang rangup diluar dan lembut didalam
Sangat mudah.
Berikut dibawah bahan -bahan dan cara-cara untuk memasak cucur ikan bilis rangup
selamat mencuba
^_^
Bahan-bahan : (untuk 2 orang makan)
1) 2 cawan tepung gandum
2) 1 biji telur
3) 1 cawan air sejuk (air peti ais)
4) 1 biji bawang besar (potong dadu kecil)
5) 10 ikan bilis
6) 2 batang daun bawang/daun sup (dipotong halus)
7) garam dan perasa secukupnya
Cara-cara :
* masukkan tepung gandum,telur,garam dan perasa secukupnya kedalam magkuk. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau rata.(jangan terlalu cair,bancuh pekat)
* setelah bancuhan rata, masukkan bawang,ikan bilis dan daun bawang. Ratakan dan mula menggoreng dengan api sederhana.
SIAP... ^_^
P/S : ikan bilis boleh ditukar kepada bahan lain seperti udang atau sotong dan sebagainya. Terpulang pada citarasa dan kretiviti anda.
No comments:
Post a Comment